Det blev handling istället, en tripp till gymmet för min del sen förberedelser inför kvällen middag.
Lågtempererat kött i ugnen - 100 grader
Vi hade en köttbit på ytterlår. Var inte det bästa köttet, kalv är klart godast men detta funkade toppen ändå.
Sätt ugnen på 100 grader
Salt och Peppar på köttet
Sätt i en köttermometer, ställ in den på 65 grader
In i ugnen, sen är det bara att vänta, tar ca 2 h att bli klar.
Under tiden gjorde jag en kålrabbigratäng och min vanliga enkla sås som jag bara älskar.
Gjorde gratängen enl Janssons Frestelse fast utan ansjovisen :-)
1 kg kålrabbi *
2 gula lökar
2 dl crème fraiche
1 dl naturell färskost som Philadelphia
1 dl vispgrädde
salt, peppar
2 dl crème fraiche
1 dl naturell färskost som Philadelphia
1 dl vispgrädde
salt, peppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala kålrabbin och halvera den, skär i skivor och koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala och skiva löken och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Strimla kålrabbin och varva sedan kålrabbi, lök i en smord gratängform. Kålrabbi i botten och överst. Dra några varv med pepparkvarnen emellan. Något varv med saltkaret beroende på hur salt du vill ha gratängen.
Vispa sedan ihop grädde, crème fraiche och färskost så det blir slätt. Häll över gratängen.Toppa med lite riven ost.
.
Grädda i ca 1 timme.
Grädda i ca 1 timme.
* Kålrabbi är tillsammans med kålrot och rättika ett toppensubstitut för potatis!
Sen min vanliga sås har jag i:
4 dl Grädde
en skvätt kalvfond, smaka av o ev tillsätt mer.
ca 2-3 msk färskost som Philadelphia
ca 1 msk Tamaris Soya
Salt & peppar
Rör ihop allt och låt såsen koka upp, sedan sänker du värmen och låter den stå på 1;an i minst 30 minuter så att den får gotta ihop sig. Kan säga att smakerna kommer verkligen fram i den.
Sen om man vill kan man även ha i torkad svamp eller något annat gott.
![]() |
Kålrabbi |
![]() |
Kålrabbigratäng |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar