1kg kålrabbi *
2 gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
2 dl creme fraiche
1 dl naturell färskost som philadelphia
1 dl vispgrädde
1 dl skållade finhackade mandlar
tunna skivor smör
salt, peppar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
2 dl creme fraiche
1 dl naturell färskost som philadelphia
1 dl vispgrädde
1 dl skållade finhackade mandlar
tunna skivor smör
salt, peppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala kålrabbin och halvera den, skär i skivor och koka i lättsaltat vatten i ca 7 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala kålrabbin och halvera den, skär i skivor och koka i lättsaltat vatten i ca 7 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala och skiva löken och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Strimla kålrabbin och varva sedan kålrabbi, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kålrabbi i botten och överst. Dra några varv med pepparkvarnen emellan. Något varv med saltkaret beroende på hur salt du vill ha gratängen.
Häll spadet från 1 konservburk över och vispa sedan ihop grädde, crème fraîche och färskost så det blir slätt. Häll över gratängen.
Finhacka mandlarna (jag kör dem i min mixer) fördela över och hyvla till sist lite smör över.
Grädda i ca 1,5 timme.
* Kålrabbi är tillsammans med kålrot och rättika ett toppensubstitut för potatis!
Har norpart receptet från Åse 56kilo.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar