Startsida

10 okt. 2013

Kålpudding - riktig husmanskost


När jag tittade in i kylskåpet idag så fanns det inte så mycket att trolla med. Vi hade ett halvt huvud med vitkål, lite grädde och tinad nötfärs. Hade planerat in att vi skulle ätit hamburgare men salladen hade redan tagit slut.... så det var bara att tänka om - kålpudding får det blir!

Kålpudding med brunsås
4 portioner

ca 600 gram nötfärs
1/2 vitkålshuvud
2 msk vatten
2 msk smör
2 ägg
salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkålen och stek de i smör tills de blir mjuka, ca 3 minuter.
Blanda nötfärs, vatten, ägg, salt och peppar i en bunke. Färsen är ganska lös.
Lägg halva mängden vitkål i en smord ugnsform, lägg sedan över köttfärsen över vitkålen och platta till. Fyll sedan på med resten av vitkålen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30-45 min beroende på ugn.

Under tiden kålpuddingen är i ugnen gör du ordning brunsåsen.

5 dl grädde
En skvätt sockerfri soja, Tamarisoja
Oxfond
salt & peppar
Philadelphia ost, för att få såsen tjockare, ta 1/4 av ett 200g paket.
Låt koka upp och ta av.

Servera med rårörda lingon.

Mums säger jag bara, såå enkelt och gott.